Att berätta

 

Att bära på en hemlighet, oavsett storlek eller karaktär, är det snabbaste och säkraste sättet att bli uppäten inifrån. Under åren då jag blev utsatt var jag helt övertygad om att det bästa vore om ingen visste, att mörkret var mitt att hantera ensam. Jag förstod inte att ju snabbare jag började ventilera och dela med mig av mina demoner, desto fortare skulle det gå för mig att hitta en liten väg som ledde mig vidare. När jag drack som mest, drack jag för att få tyst på demonen som sparkade undan mina ben så fort jag försökte resa mig. Idag låter jag inte det destruktiva ta över mig, utan väljer istället att ta matchen fullt ut. Även om det kan kännas läskigt att berätta om sin innersta hemlighet, är det ett första steg bort från mörkret.

Du behöver inte berätta allt. Du behöver inte berätta för dina närmaste och du behöver inte berätta för en främling. Men berätta något för någon. Låt någon hjälpa dig. Låt någon ge dig stöd och omtanke och berätta  för dig att du inte gjort något fel. Låt denna någon bära just din ryggsäck emellanåt. Jag vet att det är svårt att släppa in någon i en själ som är bruten, men så fort du lyfter på locket kan du påbörja vandringen mot att fortsätta framåt.

Oavsett hur du berättar eller vem du berättar för, så är det ett stort steg på vägen till läkning. Det fina med att göra resan till läkning är att du har så mycket att se fram emot. Skulle du någonsin tvivla på din egen inneboende styrka, tänk så mycket du har klarat fram till idag. Med små steg kommer man i slutändan långt. Så även om det känns avlägset just idag, så kan starten på en förändring för dig finnas runt hörnet.

Det spelar ingen roll när du berättar om det du bär på – du har alltid rätt att prata med någon. Ibland kan du som har utsatts tro att det är bättre att försöka att inte tänka på det som har hänt och att bara försöka gå vidare med ditt liv. Men för många fortsätter det som har hänt att påverka dem på olika sätt. Det är ofta nödvändigt att få prata om det du varit med om, för att kunna må bättre. Att berätta betyder inte att du skvallrar. Både du och resten av familjen har rätt att få hjälp.

Du är alltid välkommen att vända dig till oss: info@inteensamaldrigglomd.se

Hjälplänkar

 

ATSUB Anhöriga till sexuellt utsatta barn
BRIS Barnens rätt i samhället
bup.se Barn- och ungdomspsykiatrin
Childhood Childhood arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.
Dags att prata om Sida om sexuella övergrepp mot barn av Stiftelsen Allmäna Barnhuset
Koll på SOC Om Socialtjänsten för barn och unga i samarbete med Barnombudsmannen
Novahuset Stöd och rådgivning till personer, eller anhöriga till personer individer, som utsatts för sexuella övergrepp
Riksidrottsförbundet Om sexuella övergrepp inom idrotten
Rise Sverige Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen
ROKS Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige
RFSU Riksförbundet för sexuell upplysning
Rädda Barnen Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn
Treskablinoll Arbetar förebyggande mot sexuella övergrepp
UMO Ungdomsmottagning på nätet
Unga BOJ Unga Brottsofferjouren
Unga Lukas Samtalsstöd och information om psykisk ohälsa
Unizon Samling av kvinnojourer och stödverksamheter

Partners