#jagstårbakomdig

 

De senaste veckorna har fyllts av svarta rubriker om den destruktiva jargonen i dagens machokultur. Med hjälp av de fina krafterna som finns i hockeyns värld startas den 12 november ett upprop – Jag står bakom dig.

Initiativet är taget av Inte ensam aldrig glömd som stöttar barn, unga och vuxna som på olika sätt lider i det tysta. Med hjälp av förebilder från SHL, HockeyAllsvenskan och resten av hockeysverige ska Jag står bakom dig skapa en gemensam kraft som symboliseras av glädje, gemenskap och kärlek till sporten. Fredagen den 12 november fylls sociala medier med ställningstaganden från spelare och föreningar med syftet att starta ett samtal om hur vi tillsammans kan göra skillnad. Ingen hockeyspelare ska behöva känna sig ensam med sin psykiska ohälsa. Ingen hockeyspelare ska heller riskera att utsättas för kränkningar eller övergrepp.

Min barndom kantades av hemska upplevelser som inget barn ska behöva uppleva. Men jag hade en fristad där jag fick vara som alla andra – ishallen. De hockeyspelare jag såg upp till gav mig oförglömliga minnen i en tid som annars kantades av sexuella övergrepp, ångest och oro. Att SHL, Hockeyallsvenskan och Tre Kronor nu stämmer upp i detta uppmärksammande betyder oerhört mycket. Vikten av att förebilder ställer sig bakom varje människa som just nu behöver det som mest är ett första steg till förändring. Jag ser fram emot det fortsatta arbete i klubbarna och att det som så ofta tystas ned kommer upp till ytan. Genom åren har jag besökt många hockeyklubbar för ett inledande samtal om självkänsla och psykisk ohälsa. Det finns ett stort behov av att öppna upp, samtala och framför allt se varandra. Inte minst i ett sammanhang där man ofta glömmer bort sig själv.

– Erik Grönberg, Initiativtagare Inte ensam aldrig glömd

Syftet är att initiativet ska bli starten på ett samtal om vikten av att våga se och våga fråga när en lagkompis inte mår bra. Genom de fina krafterna i hockeyn vill Erik göra skillnad och nå fram till dem som behöver det som mest.

– Linnea Leijonklo, T.f. kommersiell chef HockeyAllsvenskan

Inom SHL har vi en fantastisk kraft och möjlighet att påverka och precis som i Eriks fall agera som en positiv fristad för väldigt många människor. Med det kommer också ett stort ansvar att stå upp för alla dessa människor som engagerar sig i våra verksamheter och vi vet att det
finns ett arv inom hockeyn att arbeta med. Och det gör vi.

  • Jenny Silfverstrand, VD SHL

Det ska kallas vad det är; övergrepp och kränkningar – inte skoj, inte ”lite får du tåla” eller rädsla för att bli utsatt för maktmissbruk. Ingen ska få sitt liv förstört och traumatiserat, det ska vi ta ansvar för i våra verksamheter. Tystnadskulturer som gör detta möjligt ska bort, och skammen och skulden ska sättas där den hör hemma hos förövaren, inte hos den som blir utsatt. Det är det perspektivet vi ska ha. Jag står bakom dig, framför dig och bredvid dig. Precis som så många i SHL visar just idag och varje dag framöver.

  • Johanna Hemming, Varumärkes- och hållbarhetschef SHL

Har du blivit utsatt för trakasserier eller kränkningar inom hockeyn? Händelser som bryter mot lagen ska anmälas till polisen på telefonnummer 114 14. Du kan även vända dig till berörd förening eller använda RF:s visselblåsartjänst om du vill lämna anonyma uppgifter.

Du är alltid välkommen att vända dig till oss: info@inteensamaldrigglomd.se

Partners